KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Mart 2024 Perşembe
5 °C Bulutlu ve güneşli
Hakim Bayraktar
bingolonline@hotmail.com

Yerliye hasut, yabancıya aşığız

21 NİSAN 2022 PERŞEMBE 00:16
32
6205
16
AA aa

Yaklaşık 10 yıl öncesiydi. Bir kuzenim, "Bingöl'de bir çorap fabrikası kurmak istiyorum. Sence tutar mı?" diye fikrimi sormuştu.

Üretime yönelik bu girişimi beni heyecanlandırmıştı.

"Tabi, neden olmasın ki. Kaliteli ve zengin çeşitlilik sunan bir ürün yelpazesiyle üretim yaparsan muhakkak ki karşılığını görürsün. Lakin önce iyi bir pazar araştırması yapman gerek. Bağlantılar kurman, ne kadar üretirsen hangi ölçekte bir pazarda yer alabileceğinin araştırmasını yapmalısın. Sonra bu veriler ışığında yatırımını hayata geçirirsin" dediğimde, "Bingöl markası olsa?" diye karşılık verince duraksadım.

"Marka adın mı Bingöl ya da Bingöl'den bir isim mi olsun istiyorsun?" dediğimde "Evet" deyince düşünce rotam değişmişti.

"Bingöl'den fason üretim yapıp belirli markalara satabilirsin. Hatta o markalar için özel ürün de çıkarabilirsin. Lakin 'Bingöl' adıyla ürün çıkarıp piyasada tutunayım dersen, o zaman kaybedersin. Niyetin, bir marka adını memleketinin ismiyle yaratmak. Ama bu ters tepecektir. Bingöl markasını gören bir Bingöllü, 'burada üretiliyor, kesin kalitesizdir' der.

İnsanlar ürünün kalitesinden ziyade markasına ve tabi ki fiyatına bakar. Kaliteyi çok olmasa da ucuza satabilirsiniz ama bunun kaliteli olduğuna insanları inandıramazsınız. Ama kalitesiz bir ürünü yüksek fiyata satınca 'kaliteli olmasa bu fiyat eder mi?' deyip alan çok olur”

Yaklaşık 6-7 yıl öncesinde Ulu Cami çevresinde, otobüs durağının hemen arkasında iki çuval taze fasulyeyi satmaya çalışan yaşlı amcanın, “Sivan'dan geldi taze taze” dediğinde kimsenin almadığı fasulyelerini Elazığ Fasulyesi haykırışıyla 10 dakikada satması gibi..

Bingöllü ustaların ellerinde hayat bulan kadayıfın Diyarbakır Burma Kadayıf adıyla piyasa bulması gibi…

YERLİDEN MÜDÜR OLMAZ!

Yerli olmak kalitesizlik göstergesi olarak yorumlanamayacağı gibi yerli olması kaliteli olduğu ya da kabul etmemiz manasını da taşımıyor elbette.

Bu durumu bir ticari döngüyle sınırlandıramayız da…

Ticaretimizde, siyasetimizde, bürokrasimizde, sivil toplum örgütümüzde ve dahasında...

Her ne olursa olsun yerlinin; kaliteli olanı, düzgün olanı, başarılı olanı, liyakatli olanı olsun.

Yerli olarak bunlardan yoksunsak, ticaretimizi sığ bir çerçevede yapar, siyaset ve bürokratik döngümüzü köyümüzle, bölgemizle yada aşiretimize ölçeklendirmeye kalkarız.

Mesela Bingöllü biri kamuda müdür olarak atanınca "Yahu bu zaten filankesin adamıdır" der, daha ilk günden yermeye başlarız. Atanan kişinin liyakatini ya da becerisini bilmeden her türlü etiketi yapıştırırız. Ama aynı kuruma hiç tanımadığımız, yabancı diye tabir ettiğimiz başka bir ilden biri müdür olsun, etrafında fır döneriz.

Çünkü yabancı hastasıyız. Bizim insanımızdan müdür olmaz, amir olmaz... Olsa da birinin adamı olur, o da bize yaramaz!

Bizden olunca yermeyi, yabancı atanınca da ilk ziyaretimizde siyasi, ticari ya da mesleki rakiplerimizi gammazlamak, iftira atmakla başlarız işe.

Geçmiş dönem valilerinden biri anlatmıştı: "Bingöl'e yeni atanmışım. İlk mesai günlerim. Adamın biri ziyaretime gelmişti. Yağlı ballı konuştu, biraz memleketi anlatmaya, daha doğrusu gıcık kaptığı insanların tutumları üzerinden örnekler vererek kendisine göre bir Bingöl portresi çizdi. Çıkmadan masama bir not kâğıdı bıraktı. Üzerinden 3-5 isim yazıyordu. Ne olduğunu sorunca, 'Sayın valim yeni gelmişsiniz, bunları tanımazsınız. Bu isimlere dikkat ederseniz iyi olur' deyince kâğıdı alıp eline tutuşturdum ve 'sen kim oluyorsun da bana bunu söylüyorsun' diyerek dışarı attım. Kendi insanını gammazlamaya gelmiş birini bir daha bu makama sokmayın diye de özel kaleme talimat verdim'

Dışardan biri geldi mi ne yapacağımızı şaşırıyoruz.

Sonra ne mi oluyor?

O dışardan gelen müdür, kendi uhdesindeki hemşehrimiz olan personellere hakarete varan sözler sarf ederek iş yaptırmaya kalkar. Bunun bir örneğini de geçtiğimiz günlerde duydum. Hatta makamından aldığı güçle memleket insanına ayar vermeye kalkıyor. Şaşırdım mı? Asla... Gözümüzü çıkarsınlar. Siyasiler de baka dursun. Kendini bilmezler de çıkarlarına hizmet etmiyor diye sosyal medyada memleketinin yerli bürokratlarına iftiralar atıp dursun.

Kendi memleketimizin insanına hasetlik yapar, bunda bir beis de görmeyiz ama başka memleketin insanlarına ise adeta taparız.

Prensip olarak bürokraside illa Bingöllü olsun demiyorum. Liyakatli olsun, nereli olursa olsun. Liyakati yoksa, dışardan oluşu ya da memleketli oluşu fark etmiyor. Ama memleketimiz insanını da bu kadar hor görmeyelim.

Genel müdürlük yapacak, daire başkanı olacak ya da kurum amiri olup başarılı olacak sayısız insanımız var. Siyaseten ya da farklı bir sebeple bir makama gelip hakkını veremeyenleri ölçü alıp genelleme de yapamayız muhakkak.

Dediğim üzere, yerli olalım her alanda. Ama kaliteli, dürüst ve liyakatli elden bırakmadan.

Kendi çıkarımıza değil, memleketimizin çıkarına bakarak…

Kalitesizi, liyakatsizi sırf yerli diye dayatırsak, o zaman da bu sözü duymaya devam ederiz; “Ne Bingöllüsü Allah aşkına... Yabancı iyidir”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92147)
07 Mayıs 2022 Cumartesi 21:27
Hakim anlasilan yerli bürokratlarınızdan ve mevcut siyasilerin Özden pekala memnunsunuz. Bu yazınizla şunu anladım ki bugüne kadar ki yazdıklarınızla sadece duygulara hitap etmişsiniz. Söz konusu akıl mantık ozan olunca siz de sınıfta kalmışsınız. Yerli kodamanlar size hayırlı olsun ki mesele ne yerliliktir ne de yabancılık.. ehliyet ve liyakat.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91857)
22 Nisan 2022 Cuma 22:48
Insanin kendisini bilmesinden ve tanimasindan daha büyük güç yoktur
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91809)
21 Nisan 2022 Perşembe 13:51
tebrik ederim yazılarınızı begemerek takip etmekteyiz. genç yolunda ki kadınlarla alakalıda bir köşe yazabilirmisiniz sizin sayenizde belki ses olur hakim bey saygılar
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91807)
21 Nisan 2022 Perşembe 12:36
Çok yerinde bir tespit...Seni tebrik ediyorum
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91805)
21 Nisan 2022 Perşembe 12:23
Ağzına sağlık Bingöl halkının kısa ve öz karekteristik kişiliğini çıkaran bir yazı olmuş. İnşallah Bingöllüler kendilerini değiştirirler insanlara haksız yere iftira atmaktan. Bende çok duyuyorum Diyor tüm işlerimi kendi hakkım ile yaptım tam Ankarada Daire Başkanı oluyordum. Malum Kişiler tarafından ani bir kararla tam gideceğim kurumun Bakanı imza atacakken engelleniyorum.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91804)
21 Nisan 2022 Perşembe 12:21
Avrupada atamalar yerel yönetimler tarafından yapılıyor merkezi yönetim yerelin sorunuyla ilgilenmez sorunun yerelde çözülmesi için demokratik ortamlar hazırlanır ve kararı o belde halkının çoğunluk kararına göre şekillenir Ankara'dan gelen adamın Bingöllün sorunlarını çözmeyeceği aşikardır. Yerliyi savunmak mikro milliyetçilik değildir. Atanana hedef belirlenir bağımsız denetçiler eliyle denetim yapılır ölçülebilir hesap verilebilir herkese açık hesap verme kapsamında görevlilerin performansı değerlendirilir
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91847)
22 Nisan 2022 Cuma 16:54
@Misafir Kullanıcı al bu-da hdpkk lı çıktı
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91801)
21 Nisan 2022 Perşembe 12:01
Hakim bey ülkede torpil liyakatsizlik almış başını gitmiş sadece Bingöl'e özgü birşey değil.Sadece kurum amirleri mi kuruma torpille alınan şahıslara vali bile iş yaptıramıyor.Arkalarına iktidarın gücünü almış bu şahıslara bir de mensubu olduğu aşiretleri arka çıkıyor.Bu şekilde devam ettiği sürece bu ülke ekonomik krizleri fazlasıyla yaşar.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91784)
21 Nisan 2022 Perşembe 04:49
Yerli mi Yabancı mı?
İkisine de evet ama önce Liyakat.
Kurumları ehil olmayan profili düşük insanlara teslim ettiğinizde onları yönlendirmeniz, iş yaptırmanız daha kolaydır. Bu yüzden en çok bu yöntem tercih edilmektedir.
Liyakatli ve işinin ehli yöneticiler belli kriterlerle işbaşına geldiğinde minnetsiz çalışır ve hizmet üretir. Ama adamcılık, bölgecilik, feodal öncelikler veya particilik atama ve görevlendirmelerde tercih sebebi olduğunda kurumlarımız hizmet üretememekte, memleketimiz güzel gelişmelere ayak uyduramamakta ve belli alanlarda geri kalmaktadır.
Önceliğimiz memleket olmalı..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91780)
21 Nisan 2022 Perşembe 04:26
Sorun yerli ya da yabancı olması değil, liyakat sorunudur. Malesef yerli ya da yabancı olma durumu da ne kadar tanıdık olacağına bağlıdır. Kimisi okey masasındaki yabancı arkadaşını getirir, kimi yerli akrabasını. Bunların ikisi de yanlıştır. Kmau kurumları açıköğretim mezunu müdürler le doludur, liyakatsizliğin en büyük göstergelerinden biri de budur. Özellikle Bingölde bunun en iyi örneklerinden biri üniversitedir. Eski imamlar, aöf mezunları hepsi başarılarıyla önplanda.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_91776)
21 Nisan 2022 Perşembe 04:14
Sıradan vatandaslar bizim yerel basindan daha cok bilgi sahibiler. Gecenlerde sehircilik il muduru gorevden alindi. Neden alindigina dair tek satir yazilmadi. Sadece o gitti bu geldi mansetti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın