KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Mart 2024 Perşembe
5 °C Bulutlu ve güneşli
Abdullah Bildik
Belirtilmemiş

'Yanlış üslup doğru sözün katilidir'

07 ŞUBAT 2022 PAZARTESİ 16:49
27
8435
4
AA aa

Güzel bir üslup edinmeli insan, kimseye fayda vermiyorsa zarar da vermemeli...

İletişim sanatının altın kurallarından bazılarını; “karşımızdakine saygılı olmak, empati kurabilmek, doğruyu söylemek ve sabır göstermek” olarak aktarabiliriz. Ancak en temel hususu “doğru üslup ve doğru kelime seçimi” olarak öne alabiliriz.

Üslubun doğru olmayınca sana kulak tıkayanlar, senin doğru sözlerini de duyamazlar. Üslubunu düzeltirsen; doğru sözlerin, haklı aktarımların daha çok insanda kabul görür.

Konuşurken; yumuşak, gönül alıcı ve tatlı söz ile muhatabıyla iletişim kurmalı insan! Sözlerinde doğru olmak ve karşıdakini incitecek üsluptan kaçınmak gerektiği gibi konuşurken doğru ifadeleri kullanmak ve dürüst olmak da erdemdir.

Hiç şüphesiz, üslup konusuna en fazla dikkat etmesi gerekenler; her fırsatta toplumun huzurunda olan, değerlendirmelerini paylaşan, ülke ya da yaşadığı ili için bir takım paylaşımda bulunan ve toplumu etkileme gücüne sahip siyasilerdir.

Başkalarına karşı incelikli, saygılı ve nazik davranma olarak bildiğimiz zarafet, her birey için gerekli iken özellikle yöneticilerde ve siyasi liderlerde olmazsa olmazdır.

Nezaketten uzak olan siyasette; hakaret, kalp kırma, rencide etme vb. durumlar kaçınılmaz olur.

90'lı yıllarda bir televizyon programındaki aynı masa etrafında konuşan siyasi liderlerin, bir birlerini en çetin şekilde eleştirirken, yanlış politikalara dair karşılıklı münazaralarındaki nezaketlerini koruyan hallerini hatırlayalım!

Eleştiri var ama; hakaret yok, küfür yok, kişisel haklara saldırı yok, aşağılayıcı sözler yok! 

Sosyal mecralarda zaman zaman bu programlardan kesitleri izleyenlerimiz çoktur. Ve o anları gıpta ile izlerken, herkesin aklına gelen ilk sorunun “Acaba günümüz siyasi liderleri de böyle bir masa etrafından toplanıp münazarada bulunabilir mi?” olduğunu, hatta bunun hayalinin bile kısa da olsa hafızasında canlandırdığını hissetmemek elde değil.

Günümüz siyasi liderlerinin üslup ve nezaket bakımından bir birine nasıl yaklaştığını, nasıl hakaretler yağdırdığını gördüğümüzden bugün için o fotoğrafın mümkün olmadığını düşünüyor çoğumuz...

Çünkü herkesin kendi doğrusunun mutlak kabul edilmesi mücadelesinde olduğu ve hataların yarıştırıldığı bir arenada nezaketten bahsetmek mümkün olmuyor.

Siyasi partiler, toplum için gönüllü hareketler olması gerekirken şahıslar için vazgeçilmez olup makam/mevki, mal/mülk için bir araç olarak kullanılmaya başlanırsa elbette orada ortaya çıkan hırs; kişilere, kurumlarına ve topluma zarar verecek düzeye gelir.

Mensup oldukları ‘partilerin yönetimindeki makamların eksikliğine kör' ama ‘karşı tarafa İbrahim olunuyorsa' burada dürüstlükten bahsedilemeyeceği gibi buradaki üslup da silah olur. Karşıya tesir etmezse kelamın dönüp seni vurabilir.

‘Kar esareti'nde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanına yapılan eleştirilerde de üslup gözetilmediği için asıl eleştiri noktaları da birçok kişide es geçildi. ‘Yemeğin ertelenmesi', ‘Ülkemiz ve İngiltere ilişkilerini konuşmak Belediye Başkanının görevi mi?' veya Başkan ‘Ülkemiz ve İngiltere ile ilişkiler hakkında konuştuklarını açıklamalı' beklentileri makul sayılabilecek birer eleştiri iken, sadece ‘açık bulduk, hadi vuralım' yaklaşımı ile ortaya konulan üslup ne yazık ki fayda sağlamadı.

Yine Sayın İmamoğlu ile İçişleri Bakan Yardımcısı arasında yaşanan tartışmalarda da nezaket elden bırakılmış, üslup ise en ağır tabiriyle yerlerde sürünür hale gelmişti.

Tıpkı bir çocuğun Sayın Cumhurbaşkanı'nın elinden mikrofonu alıp CHP liderine ‘hain' demesine karşılık platformdakilerin gülmeleri gibi...

Bir çocuğa iyi davranmak, isteğini karşılamak ve onu sevindirmek önemlidir. Hatta platforma çıkıp bir şey söylemesine imkân sunmak da güzel bir davranış olarak yorumlanabilir. Ancak çocuğun başka bir lidere ‘hain' demesine karşılık yapılması gereken orada tebessüm etmek veya gülmek değil, çocuğa bu davranışın doğru olmadığını belirtip hazirundan af dilemek ve ‘hain' olarak nitelendirilen liderden de gerekirse çocuğun ifadelerinden dolayı bir özür iletmektir nezaket.

Böyle bir sahnede CHP lideri olunca kendilerinin ne hissedeceğini düşünüp ‘bana yapılmasını istemediğimi başkasına yapmamalıyım' düsturu ile gerekenin yapılmasıdır siyasette nezaket!

Bir parti yöneticisinin sin-kaflı küfür etmesi kabul edilmezken siyasi liderler başta olmak kaydıyla kime olursa olsun sarf ettikleri hakaretler ve hatta ağır sözler de kabul edilmemeli...

Politikaların değil kişilerin ya da o kişilerinin özel hayatlarının siyaset malzemesi yapılması ne kadar yanlışsa, siyaseti hakaret, toplumsal refleksleri de şiddet ya da nefret üzerine inşa ederek bundan bir çıkar beklemek de bir o kadar hatalı ve yanlıştır. 

Siyasilerin olmayan bir şeyi olmuş gibi göstermesi, bir birlerine iftira atacak düzeye gelmesi, ağır sözler sarf edip hakarete varacak söylemlerde bulunması kazanç değil kayıptır! Hem kendileri için hem de mensupları için...

Asmak ve kesmekten, küfür, hakaret, aşağılayıcı ve küçük dürüşü sözlerden kaçınmayan siyasiler için nezaketten bahsedilemez. 

Siyasi liderlerinin yanlış tutumlarına ‘kahramanlık' atfedip bunun üzerinden özellikle sosyal mecralarda olmadık hakaretleri savuranların da bu yanlıştan dönmesi, toplumun birliğine ve huzuruna dair büyük önem taşır.

Sadece birbirlerine ve topluma karşı değil; düşünce, fikir ve inanç için söylenen ifadelere de dikkat edilmelidir.

Bunun için söylediğimiz sözden çok nasıl söylediğimiz önemlidir.

Ne diyor Sadi Şirazi: ‘Yanlış üslup doğru sözün katilidir.'

Siyasi nezaket demişken, bir güzel tabloya da değinmek lazım. Sayın Cumhurbaşkanı ve eşinin Koronavirüse yakalanması sonrası siyasi parti liderlerinin “geçmiş olsun” dilekleri ve Sayın Cumhurbaşkanının verdiği “teşekkür” içerikli yanıtlarda yansıyan nezaketin siyasetin tüm mecralarında olması temennisiyle.

Doğru sözün doğru üslupla aktarıldığı, eleştirilerde nezaketin elden bırakılmadığı, saygı beklerken saygı gösterilmesi gerektiği bilincine ulaştığımıza güzel yarınlar dileğiyle...

Selametle...

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_94043)
19 Temmuz 2022 Salı 18:46
sözün doğrusu 'Yanlış üslub, doğru sözün celladıdır' (Sadi Şirazi)
Misafir Kullanıcı (@Misafir_89180)
08 Şubat 2022 Salı 07:05
Bundan önceki yazına tezat düşüyorsun. Sadece niyetine siyasi kamufulaj çekmişsin...Bence artık yazmayınki samimiyetiniz kabul görsün..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_89149)
07 Şubat 2022 Pazartesi 19:26
Gayet yerinde ve güzel bir konuya değinmişsiniz.nerdeee o eski anlayış. Hani bir söz vardiya; EĞİTİM ŞART.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_89139)
07 Şubat 2022 Pazartesi 18:10
Ne güzel yazmışsın. Özellikler mhp nin vandal ve kavgacı il yöneticileri bunu iyi okumalı iyi anlamalı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın