KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Mart 2024 Cuma
7 °C Çoğunlukla açık

Seçim startı verildi, aday adayları sahaya inmeye başladı

2023 genel seçimleri öncesi partilerden aday adayı olacak isimler kamuoyu temaslarını sıklaştırırken, ittifakların atacağı olası adımlar üzerine de senaryolar çoğaldı. Mevcut tabloda 2 AK Parti, 1 HDP milletvekilinin bulunduğu Bingöl'de gelecek seçimde nasıl bir tablo oluşacak?

Seçim startı verildi, aday adayları sahaya inmeye başladı
30 KASIM 2022 ÇARŞAMBA 17:03
5
5183
19
AA aa

-Analiz-

2018 genel seçimlerinde AK Parti'nin 77 Bin 30 oy ile 2 milletvekili, HDP'nin ise 37 Bin 877 oy ile 1 milletvekili kazandığı Bingöl'de 2023 genel seçimleri için siyaset kazanı kaynamaya başladı. Aday adayı olacak isimler gerek parti genel merkezleriyle gerekse kamuoyu ile temaslarını yoğunlaştırırken, en fazla aday adayının yarışacağı AK Parti'de kimlerin listeyi alacağı merak konusu.

AK PARTİ

Kuruluşundan buyana en fazla aday adayının yarıştığı parti olarak birinci sırada yer alan ve Bingöl'de önemli bir kitlesi bulunan AK Parti, bu dönemde de aday adayının en fazla olacağı parti olarak öne çıkıyor.

2018 genel seçimlerinde 77 Bin 30 oy alan AK Parti, 2019 mahalli idareler seçiminde merkez Belediye Başkanlığı'nda 18 Bin 954 oy, İl Genel Meclisi üyeliğinde ise 63 Bin 806 oy aldı.

Aralarında sürpriz isimlerin de yer alması beklenen yaklaşık 20-25 ismin aday adayı olmasının beklendiği AK Parti'de yeni dönemin en büyük denklemi, Kalkınma Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı, Genel Başkan Yardımcılığı ile şu anda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Cevdet Yılmaz'ın aday olup olmayacağı.

Yılmaz'ın yeni dönemde de Bingöl 1. Sıradan aday olacağı belirtilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteğiyle İstanbul öncelikli olmak üzere büyükşehirlerden birinde listeye gireceği de konuşuluyor.

Bir diğer iddia ise Yılmaz'ın seçime girmeyip, seçim sonrası Kabinde yer alarak yeniden Bakanlık görevine getirileceği yönünde… Bu iddialara karşı herhangi bir beyanı bulunmayan Yılmaz'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda hareket edileceği de vurgulanıyor.

Her seçim döneminde olduğu gibi bu dönemde de ilçe bazlı algılar yaratılmaya başlanırken, daha önce Merkez ve iki ilçe şeklinde olan aday dağılımı, son seçimde 3 merkez adayı olarak şekillenmişti. Güçlü isimlerle seçime girip hem oy oranını arttırmak hem de 3-0 yapmak isteyen AK Parti'nin, yeni dönemde nasıl bir yol izleneceği ve seçmenin listelere nasıl bir refleks göstereceği ise muamma.

HDP

Bingöl'de İdris Baluken ile girdiği seçimde ilk kez milletvekili çıkaran Halkların Demokrasi Partisi (HDP), 3 dönemdir 1 milletvekili çıkarma potansiyelini koruyor.

2018 genel seçimlerinde 37 Bin 877 oy alarak 1 Milletvekili Meclis'e gönderen HDP, 2019 mahalli idareler seçiminde Merkez Belediye Başkanlığı'nda 14 Bin 948 oy alırken, İl Genel Meclisi Üyeliğinde ise 31 Bin 268 oy aldı.

6-7 ismin yarışmasının beklendiği 2023 genel seçimleri için hazırlıklarını sürdüren HDP, yeni dönemde milletvekili aday listesi de kabarıyor.

MHP

2018 genel seçimlerinde 8 Bin 65 oy alan, 2019 Mahalli İdareler Seçiminde ise merkez belediye başkanlığında 13 Bin 233 oy, il genel meclisi üyeliğinde ise 24 Bin 669 oy alarak önemli bir ivme yakalayıp Bingöl'de üçüncü parti konumuna gelen Milliyetçi Hareket Partisi'nde (MHP) geçtiğimiz ay il yönetimi değişti. Seçim hazırlıklarının hız kazandığı süreçte MHP'den aday adayı olacak isimler de gün yüzüne çıkmaya başladı.

Yeni yüzlerin de katılacağı seçim yarışında parti içinde de kıyasıya bir yarış söz konusu. MHP'de hedef, yerel seçimlerdeki oy oranını (İl Genel Meclisi'nde 24 Bin 669 oy) korumanın yanı sıra bu sayıyı daha da arttırarak Meclis'e bir temsilci göndermek. Adayın kim olacağı yönünde güçlü tahminler bulunsa da son kararı genel merkez verecek.

DİĞER PARTİLER

Bingöl'de hemen her seçimde taban oyunu koruyan Hür Dava Partisi (Hüdapar), 2018 genel seçimlerinde 6 Bin 292 oy almıştı. Parti nazarında önemli bir yeri bulunan Bingöl'de 2023 genel seçimlerine hangi adayla gireceği bilinmeyen ve genel merkezin kararıyla adayını belirleyecek olan Hüdapar'ın hedefi de oy oranını arttırmak.

Meral Akşener liderliğindeki İyi Parti'de ise adaylık konusunda bazı isimler öne çıksa da birkaç ismin aday adayı olması bekleniyor. Genel Merkezin nasıl bir karar vereceğine dair bir öngörü bulunmazken, 2018 genel seçimlerinde alınan 5 Bin 619 oyun arttırılması hedefleniyor.

Bingöl'de 2 Bin 500 civarında taban oyu bulunan Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP), 2023 genel seçimleri için iddialı isim arayışı devam ediyor. Güçlü bir adayla oy oranını katlamak isteyen CHP, bu seçimde fark oluşturma çabasında.

Ali Babacan önderliğindeki Deva Partisi'nde ise birkaç isim konuşulsa da aday konusunda net bir tablo gözükmüyor.  İlk seçimine girecek olan Deva Partisi, iyi bir oy oranıyla kendini ispatlamak istiyor.

Ahmet Davutoğlu liderliğindeki Gelecek Partisi'nde de aday adaylığı için bazı isimler geçse de şu ana kadar önemli bir hareketlilik bulunmuyor ancak Gelecek Partisi de iyi bir adayla seçime girip parti gücünü ispatlamayı hedefliyor.

Fatih Erbakan liderliğindeki Yeniden Refah Partisi de çalışmalarını yoğun sürdüren partiler arasında. Bingöl'de yakın zamanda yeni parti yönetimiyle yoğun bir çalışma performansı sergileyen parti yönetiminin seçimden nasıl bir sonuçla çıkacağı öngörülemiyor.

Temel Karamollaoğlu liderliğindeki Saadet Partisi'nin ise Bingöl'deki kemik oyu 1,500 civarında. Artan parti sayısı karşısında oy oranını koruyabilecek mi, seçim sonuçlarıyla ortaya çıkacak.

6'LI MASANIN ORTAK ADAY SENARYOSU

Seçim senaryolarının en dikkat çekenlerinden biri de, Millet İttifakı bileşenlerini oluşturan 6'lı masanın 40 ilde ortak adayla seçime girme ihtimali. Bu kapsamda Bingöl'de, seçim barajını aştığı görülen İyi Parti çatısı altında girileceği öne sürülse de adayın kim ya da kimler olacağı ve nasıl bir mutabakat sağlanacağı öngörülemiyor. İttifakın temel hedefi AK Parti kitlesini çekmeye dönük olsa da, AK Parti'nin de bu hamleye karşı atak yaparak bundan daha güçlü çıkma ihtimali de bulunuyor.

Ayrıca Cumhur İttifakının yeni katılımlarla seçimden daha güçlü çıkma planlamalarının da olduğu konuşuluyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_99347)
14 Mart 2023 Salı 16:31
Weş bo bratiye şare ma
Misafir Kullanıcı (@Misafir_99346)
14 Mart 2023 Salı 16:30
Özüne dön çolig ne ırkçı Türkçü parti olan iyi parti ile mhp ye nede akp ye oy verme mecliste bizim kimliğimizi kültürümüzü savunan tek parti HDP dir..reye xo bideren partiye ma,wa faşist bizane ke şare çolig bindeste tırkan niyo
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96713)
02 Aralık 2022 Cuma 01:37
Bingöl halkı artık bölgecilik adamcılık aşiretçilik ideolojik düşüncelere sahip mecliste hiç konuşmayan memleketinin halkının sorunlarını sıkıntılarını kulak arkası yapan salla başını al maaşını adaylar istemiyor bingöl halkı artık genç dinamik eğitimli aydın bilgili birikimli donanımlı kültürlü ehliyet liyakat sahibi halk adamı memleket sevdalısı hizmet aşkı ile yanıp tutuşan o km hiç meclise bir kez bile girmeyen yeni yüzler istiyor
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96712)
02 Aralık 2022 Cuma 01:25
Bingölde halk nezdinde yapılan anket sonuçlarında hiç istenilmeyen sürekli aynı yüzleri aynı adayları sanki halk istiyormuş gibi gösterilip dayatılan teamül yoklamasından bıktı usandı artık halk artık kültürlü eğitimli aydın bilgili birikimli donanımlı topluma faydalı olan yeni isimler yeni yüzler olan zeki korkut mehmet ziya buyankara gibi halkın gğvenini itibarını tevecühünü kazanmış insanları mecliste görmek istiyor şu iyi bilinsinki eğer şu an mevcut olan vekiller ve eski vekiller aday olursa ağzı ile kuş tutsa ak parti mhp kazanamaz yer vermezlerse her ikisi bağımsız girer yine kazanır
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96711)
01 Aralık 2022 Perşembe 23:55
AKP - MHP ye oy yok verenlere de hakkım haram olsun
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96710)
01 Aralık 2022 Perşembe 23:17
Benim tahminim 1-1-1 olacağı yönünde.6 lı masa yerelde birleşir ve Saadet Partisi çatısı altında seçime girer, kirlenmemiş,adı akp ile anılmamış,dürüst,muhafazakar bir aday bırakırsa 1-1-1 kesindir. olur ki akp yanlış bir aday bırakırsa ve cumhurbaşkanlığını kaybedeceğini de halkımız anlarsa bu seçim akp nin ilimizde çöküşü dahi olabilir.6lı masa 1.sıraya dürüst ve her kesimden oya alabilecek, 2. sıraya da oy ekstra oy potansiyeli olan bir aday bırakırsa,durum 6 lı masa 2 -hdp 1 dahi olabilir.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96709)
01 Aralık 2022 Perşembe 23:09
Bir arkadaş Eşref TAŞ'tan bahsetmiş ama şunu çok iyi bilsinler AKP' nin adayı kim olursa olsun bizden oy alamazlar. 20 yıl oy verdik cumhurbaşkanına ve cumhurbaşkanının hayrına meclise giden vekilleri artık görmek istemediğim gibi Ak Parti'ye de oy vermem.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96705)
01 Aralık 2022 Perşembe 21:49
Bingöl ün su sorünu çözecek liderler lazım benim oyum yeniden refah partisine
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96704)
01 Aralık 2022 Perşembe 21:05
Akp.mhp hariç kim varsa oy verecegim. Yetti daha yav. Sağ sol teror meror laflarina karnimiz tok. Cocuklarimiz aç , ekmegimiz yok. Işsizlik tavan. Her seye zam zam zam zam. Vallahi yerli otonobille karnimiz doymuyor . Hastanelerde doktor yok, randevular en az 4 ay sornasina veriliyor. Kim öle kim kala. Bu millet size gösterecek ama. Daha kimse teror meror laflarini yiyip yutmuyor haberiniz olsun.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96700)
01 Aralık 2022 Perşembe 17:10
Genç bölgesinin vekile ihtiyacını olduğunu önceki dönemlerden tanına ve sevilen kıymet kadir bilen Eşref Hocamızı tekrar mecliste görmek bizleri sivan bölgesi olarak çok mutlu eder.
28.03.2024
23:45
Bingöl sandık başına gidiyor!
Bingöl sandık başına gidiyor!
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Bingöl'de de halk, 31 Mart 2024 Pazar günü merkez ve 7 ilçe ile 3 belde belediyesinin başkanı, belediye meclis üyeleri ile il genel meclis üyeleri ve muhtarların belirlenmesi için sandık başına gidilecek. Kim, nasıl oy kullanacak, neler yasak olacak? İşte Bingöl seçimine dair tüm detaylar….
28.03.2024
23:40
Çapak:
Çapak: 'Üniversitemiz kendi emsalleri arasında bir numara'
'Gelişimde Lider Üniversite' sloganıyla hareket ettiklerini belirten Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, 'Bütün olarak bakıldığında üniversitenin geldiği nokta, kendi emsalleri arasında bir numara. Hem fiziki olarak hem de nitelik olarak, nicelik olarak bu böyle. Fiziki anlamda 110 hektar iken, halihazırda 324 hektara çıkarıldı. Türkiye'de bal alanında ilk Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi alan bal bizimki olacak' dedi.
28.03.2024
23:36
MEB açıkladı! 1 Nisan`da okullar tatil olacak
MEB açıkladı! 1 Nisan'da okullar tatil olacak
Türkiye 31 Mart günü sandığa gitmeye hazırlanırken yapılacak seçimlerin ertesi günü, eğitime 1 gün ara verilmesine ve öğretmenlerin idari izinli sayılmasına karar verildi.
28.03.2024
11:30
Bingöl`de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de gece yarısı meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.
27.03.2024
23:07
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan duyuruda, ortaöğretim mezunu toplam 30 destek, güvenlik ve büro personelleri alınacağı belirtildi. Aranan şartlar ve başvuru tarihleri şöyle;
27.03.2024
23:05
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Ramazan ayı vesilesiyle topladıkları nakdi ve ayni yardımları maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin ailelerine dağıttılar. Okul Müdürü Arslan; 'Ailelerimizin yanında olmak, bu mübarek ayda dualarına mazhar olmak tek gayemizdi. Tabi bu uygulamamız örnek olursa, bundan da mutluluk duyarız.'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın