KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Nisan 2024 Salı
°C

Özüağ: Kiğı'yı bir cazibe merkezine dönüştürmek istiyoruz

Detay Dergisi'ne konuşan Kiğı Belediye Başkanı Hikmet Özüağ: 'Kerek Mesire alanımızın yeniden düzenlenmesi için Fırat Kalkınma Ajansı'na sunduğumuz projemiz onaylandı. Yapacağımız yeniliklerle Bingöl başta olmak üzere çevre il ve ilçelerde yerli turist çekecek bir potansiyeli yakalayacağız inşallah. Ayrıca Tekstil Atölyesi kurmayı hedefliyoruz. Projemizi ilgili Bakanlıklara sunduk. Projemiz onaylanırsa atölye binamızı kurup, üretime başlayacağız. Diğer hizmetlerimizi de arttırarak sürdüreceğiz'

Özüağ: Kiğı`yı bir cazibe merkezine dönüştürmek istiyoruz
17 MART 2021 ÇARŞAMBA 18:03
7
6332
3
AA aa

Kışın çetin geçtiği, baharın hayat verdiği, doğasının yeni yaşamlar bahşettiği Kiğı İlçesi'nde gözlerini açtı hayata. Her karışında bir anısı, her geçen zamanında bir hatırası vardı. Yıllar akıp geçiyor, ticari hayatında elde ettiği kazancı yine Kiğı'ya yatırıyordur. Ve zaman, siyasete atılmasını gerektirmiş ve yıllarca halkla olan güçlü diyaloğu onu Belediye Başkanlığı makamına taşımıştı.

Kiğı'dan bahsederken gözleri parıldıyor, büyük anlamlar yüklediği kelimelerini özenle seçiyor, memleketine duyduğu muhabbeti “Hayallerimde hiç farklı bir yer olmadı. Hayallerim hep buraya dairdi. Buranın insanını, doğasını, kültürel zenginliğini çok seviyorum” sözleriyle dile getiriyordu.

Çay sıcaklığındaki muhabbeti ile anlatıyordu Kiğı'ya yaptıklarını ve yapmak istediklerini. İşte Kiğı Belediye Başkanı Hikmet Özüağ ile o sohbetin detayları ve verdiği mesajları….

Sayın Başkan öncelikle çocukluğunuzdan başlasak. Mesela, doğduğunuz evi, büyüdüğünüz mahalleyi biraz anlatır mısınız? Unutmadığınız çocukluk anılarınız var mı?

1973 yılında Bingöl'ün Kiğı ilçesi Cevizli (Pertek) Köyü'nde dünyaya geldim. 7 yaşına kadar köydeydim. Daha sonra Kiğı merkez Eski Çarşı Güney Mahallesi'ne taşındık. İlkokulu 20 Kasım Kurtuluş İlkokulu'nda okudum. Ortaöğrenimimi Kiğı Lisesi'nde tamamladım. 2000'li yıllardan itibaren ticarete atıldım ve taahhüt işleri yaptım. Sonrasında siyasete atıldım ve 2019 mahalli idareler seçiminde AK Parti'den Kiğı Belediye Başkanı seçildim.

Çocukluk anılarımız elbette çok fazla. Doğasına, insanlığına âşık olunacak bir yer Kiğı. Haliyle her anımız güzel geçti diyebiliriz. Okul yıllarımız güzeldi. Nurten Azar, Hamide İltüzer ve Murat Tokkaya ilkokul öğretmenlerimdi. Halen hayattalar. Nurten hocam Ocak 2021'de emekli oldu. Kiğı'da ikamet ediyor. Sürekli görüşüyor, sohbet ediyor, duasını alıyorum.

Kiğı eski bir medeniyet merkezi aslında. Ancak büyük geçler vermiş ve nüfus bakımında şimdilerde büyük bir daralmaya girmiş bir ilçe. Burada ticaretle iştigaliniz olmuş. Ticari açıdan gelişim için zor bir yer diyebilir miyiz?

Tarihsel serüveninde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kiğı, bölgenin ticari, kültürel ve sosyal açıdan önemli bir merkeziydi. Bugüne dek geçen sürede maalesef yoğun göçler sonucu ciddi bir daralma yaşanmış ve 2020 sayımında nüfusumuz ilçe geneli 4.863, ilçe merkezi olarak da 2.950 kişi olarak belirlenmiştir.

Ticari hacmi, nüfus oranı dikkate alındığın çok da büyük değil. Özel sektör yatırımları yok denecek düzeyde. 2000'li yıllarda ticarete başladım ve Gıda, İnşaat ve Nakliye alanında faaliyet Özüağlar İnşaat Gıda Nakliyat Turizm Limited Şirketini kurdum. Ticari faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz dönemde daha çok taahhüt işleri yapıyorduk. Piyasayla ilişiğimiz yoktu. İnşaat, gıda ve nakliye alanlarında hizmet üretiyor, kazancımızı da yine ilçemize yatırıyorduk. Ticari hayatımda kazancımız asla farklı yerlere yatırmadım. Kiğı'da kazandım, Kiğı'ya yatırdım. İyi ki de öyle yapmışım.

KİĞI İNSANI MEDENİDİR, HOŞGÖRÜLÜDÜR

Anlatımınızdan anlaşılıyor ki, Kiğı'ya dair özel bir bağınız var. Bunun özel bir sebebi var mı?

Kiğı, benim için çok özel bir yere sahip. Buranın insanı kadirşinastır, medenidir, hoşgörülüdür, misafirperverdir. Burada doğdum, burada büyüdüm, burada doydum. Hayallerimde hiç farklı bir yer olmadı. Hayallerim hep buraya dairdi. Buranın insanını, doğasını, kültürel zenginliğini çok seviyorum. Bu yüzden de başka bir yerde olmayı asla düşünmedim, düşüneceğimi de sanmıyorum.

Siyasete girme fikriniz nasıl gelişti?

Dedim ya, burada büyüdük, burada doyduk. Yıllar geçip giderken içimizdeki ‘hizmet hayali', bir süre sonra bizi siyasete sürükledi. AK Parti'de siyasete girdim ve ilçe yönetiminde görev üstlendim. Yoğun seçim dönemleri geçirdik ve her geçirdiğimiz seçim süreci, bizlere yeni tecrübeler edindirdi. Ve 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçiminde Kiğı Belediye Başkan Adayı oldum. Halkımızın duyduğu güven, sevgi ve teveccüh ile Kiğı Belediye Başkanı seçildim. Bu hususta ilçe halkıma ne kadar teşekkür etsem azdır. Bize düşen onların teveccühüne layık olmaktır. Bunun için de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde Kiğı Belediye Başkanı seçildiniz. CHP'den devralınan bir belediyeydi. Mali açıdan bir güç var mıydı? Yoksa borçlu muydu? Nasıl bir mali tablo vardı?

Görevi devraldığımızda belediyemiz ekonomik sıkıntıdaydı. Demin de bahsettiğim üzere, nüfus bakımından ciddi bir daralma yaşamış ancak son yıllarda yeniden toparlanmaya gitmiş bir ilçeyiz. Nüfus az olunca, gelirlerimiz de düşük oluyor. Şuanda İller Bankası'ndan gelen pay, personel giderlerimizi bile karşılamaya yetmiyor. Buna rağmen yine de kimseyi işten çıkarmadık. Hatta bunca sıkıntı içerisinde borçlarımızın bir kısmını ödedik, çalışmalarımızı aksatmadan sürdürdük. Tabi göreve geldikten sonra sel, deprem, pandemi gibi felaketleri de yaşadık. Fakat yine de bunu bir bahane olarak görmedik ve proje bazlı atılımlarla kıymetli ilçe halkımıza hizmet etmeye devam ettik.

Ne tür hizmetleriniz oldu bu süreçte? Ya da hangi projeleri yaptınız?

Görevi devraldıktan sonraki ilk işimiz, atıl durumda olan Gençlik Merkezimizin tadilatını yapıp kütüphane, okuma salonları, oyun alanlarını oluşturarak gençlerimizin en uğrak mekânı haline getirdik.

Yine halkımızın hizmetlere daha hızlı ulaşmasını sağlamak amacıyla ‘Beyaz Masa' adı altında bir çözüm merkezi oluşturduk. 2012'de başlanıp tamamlanamayan Cem Evimizin eksiklerini giderip hizmete açtık.

Yol ve çevre düzenlemelerimize odaklanıp eksikleri giderdik, 8 bin metrekarelik kaldırım yapımını gerçekleştirdik. Araç filomuzu kısmen yenileyerek 1 adet çöp toplama aracı, 1 adet kazıcı yükleyici, 1 adet binek aracı ilçemize kazandırdık.  Sosyal Destek Projemiz kapsamında çeşitli gıda ve nakdi yardımlarımızı sürdürüyoruz.

KEREK'İ CAZİBE MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRECEK, TEKSTİL ATÖLYESİYLE İSTİHDAMI DESTEKLEYECEĞİZ

Önümüzde hangi projeler var? Gelecek dönem için neler yapacaksınız Kiğı'ya?

Kanalizasyon, içme suyu, su depoları ve arıtma tesisi projemiz bitmek üzere. Yetişirse şayet, bu yıl ihalesini yapıp inşaatına start vereceğiz.

İlçemizde yeni sulama kanallarına ihtiyaç vardı. 3 Bin 500 metre civarında mesafelik bir alanı kapsıyor. DAP kapsamında projemizi sunduk, iki tanesinin ihalesi yapıldı, inşaatına başlanacak nasipse.

Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile görüşüp ilçemize bir halısaha, bir sentetik saha, bir basketbol ve bir voleybol sahası sözünü aldık. Malumunuz, ilçemizin güzide kulübü olarak spor camiasında yerini alan Kiğı Spor kuruldu. Bu tesisler, özellikle ilçemiz gençlerinin daha fazla sportif faaliyetlerde bulunmasını sağlayacaktır. Sayın Bakanımıza da destekleri için teşekkür ediyorum.

İmar Planımızı yeniliyoruz. Yeni imar planlamamızla birlikte imara kapalı alanların açılması, kat ittifaklarının düzenlenmesi, ticari alanların belirlenmesi, yol ve yeşil alanların planlanması gibi düzenlemelerimiz olacak. 2021 yılı sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz.

Kerek Mesire alanımızın yeniden düzenlenmesi için Fırat Kalkınma Ajansı'na sunduğumuz projemiz onaylandı. Şuan ihale hazırlıkları sürüyor. Gerekli ödenek aktarıldığı an itibariyle çalışmalarımıza başlayarak Kerek'i yeni bir çehreye kavuşturacağız. Burayı çok önemsiyoruz. Yapacağımız yeniliklerle Bingöl başta olmak üzere çevre il ve ilçelerde yerli turist çekecek bir potansiyeli yakalayabilirsek şayet, ilçemiz için çok ciddi bir kazanım olacak. İnsanlar Munzur'a gitmek yerine neden Kiğı'ya gelmesin ki? Burada balıkçılık ve doğa sporları alanında da bir dizi gelişmeler de sağlanarak ilçemizdeki hareketliliği arttırmayı hedefliyoruz. Özellikle yaz ayları için Kiğı'yı önemli bir cazibe merkezine dönüştürme hedefimiz var. İnşallah başaracağız.

İlçemizde ciddi bir istihdam sorunu da bulunmaktadır. Ancak Belediye olarak buna da bir çözüm geliştirmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda Tekstil Atölyesi kurmayı hedefliyoruz. Projemizi ilgili Bakanlıklara sunduk. Projemiz onaylanırsa atölye binamızı kurup, üretime başlayacağız. Hedefimiz, bu atölyede 100-150 gencimizi ve kadınımızı istihdam etmek. Bu hususta, önemli tekstil firmalarıyla temaslarımız devam ediyor.

Bakanlık görüşmesinden anlaşılacağı üzere sadece belediye faaliyetleriyle sınırlı kalmıyor gayretleriniz. Başka kurumlar için de desteğiniz oluyor mu?

Elbette. Belediye Başkanıyız ve haliyle ilçenin her türlü sıkıntısında çözüm odaklı varlık göstermeye gayret ediyoruz. Örneğin, şuanda 50 yataklı 5 yıldız konforunda bir Öğretmen Evimiz yapılıyor. Yeni Emniyet Müdürlüğü Hizmet binası ve 32 Konutlu Lojman projesi bitmek üzere.

Uzun yıllardır ilçemizin elektriği uzak merkezlerden geliyordu. Yaptığımız görüşmeler neticesinde Kiğı Barajı'ndan almaya başladık ve çok şükür elektrik kesintilerini ortadan kaldırmış olduk. FEDAŞ tarafından yeni bir trafo binası yapıldı, hatlar yenilendi.

36 kilometrelik Bilice Grup Yolumuz var, ihalesi yapıldı, sıcak asfalt yapılıp bu güzergâhtaki onlarca köy ve mezramızın önemli bir ihtiyaç karşılanmış olacak. Bu yol bölgemiz için gerçekten de çok büyük önem taşıyor. Bu yol bitince göç veren değil, göç alan bir bölge olacağız. Yeni yatırımlar olacak, ilçemize daha fazla insan gelecek, bu ticari faaliyetlerin güçlenmesi ve yeni istihdamların sağlanması anlamına da geliyor.

Tüm bu hizmetlerin ilçemize kazandırılmasında gerekli girişimlerde ve görüşmelerde yer aldık, destek olduk. İnsanımızın yeni hizmetler alması bizler için en büyük mutluluktur.

SAYIN YILMAZ VE SAYIN BERDİBEK'İN BÜYÜK DESTEKLERİ VAR

Bunların uyumlu bir dayanışmayla sonucu olduğunu da söyleyebilir miyiz?

Elbette. Sayın Kaymakamımızla güzel bir uyum ve dayanışmamız var. İlçemizin her türlü ihtiyacında birlikte gayret gösteriyoruz. Bu hususta kendilerine teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca Belediye Meclis üyelerimize, İl Genel Meclis Üyemiz ile AK Parti İlçe Başkanımıza destek ve katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.  Ve tabi ki, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Milletvekilimiz Sayın Dr. Cevdet Yılmaz ve Milletvekilimiz Sayın Feyzi Berdibek'ten gerek hizmet üretiminde, gerekse projelerimizin hayata geçirilmesinde çok büyük destekler alıyoruz. Her sıkıntımızda yanımızda oluyor, kıymet verdikleri Kiğı İlçemize daha fazla hizmet getirme mücadelemizde her zaman elimizden tutuyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyor, ilgi ve desteklerinin devamını diliyorum.

Sayın başkan, son olarak eklemek istediğiniz bir şey olacak mı? Ya da vermek istediğiniz bir mesaj?

Kendimizi ifade etme imkânı tanıdığınız için teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum. Ayrıca benim için büyük bir değer olan Kiğı ve kıymetli halkıma sonsuz saygı ve sevgilerimi iletiyorum.

Kiğı'mızın daha fazla gelişmesi, bölgede doğa turizmi açısından bir cazibe merkezi olması için verdiğimiz mücadelemizin desteklenmesini bekliyor, Kiğılı tüm iş insanlarını ilçemize yatırım yapmaya, sosyal donatı bakımından destek olmaya davet ediyorum. 

KAYNAK: DETAY DERGİSİ

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_81918)
18 Mart 2021 Perşembe 14:15
Kiğı medeniyetin doğduğu yerdir yeterince hizmet almıyor Elazığ'a bağlansa daha çok hizmet alır
Misafir Kullanıcı (@Misafir_81904)
18 Mart 2021 Perşembe 08:12
BAŞKA BELEDİYELER İLE KARDEŞ BELEDİYE OLUNCA İLÇE GELİŞMİYOR.O KADAR İŞ ADAMIYLA BOY BOY POZLAR VERİNCEDE GELİŞMİYOR.NEDEN YOLLAR HAKKINDA KONUŞULMUYOR.İNSANLAR GELMEK BİLE İSTEMİYOR YOL YOK KALACAK YER YOK ŞİMDİ DİYECEKSİNİZ ÖĞRETMEN EVİNİ YAPIYORUZ GEÇ KALINDI Bİ ON YIL SONRADA YOL YAPILIR O ZAMAN DA İNSAN KALMAZ ZATEN GİDENDE GERİ GELMEZ.İSTİHDAM ALANLARI YOK İLÇEDE EN BÜYÜK GEÇİM KAYNAĞI HAYVANCILIK VE ARICILIK BUNLAR İÇİN NE YAPTINIZ İNSANLARI KADERİNE TESLİM ETMİŞSİNİZ.SİZİ KÖTÜLEMEK İÇİN SÖYLEMİYORUM BAŞKANIM SAYGI DUYDUĞUM BİR KİŞİSİNİZ ANCAK ÇÖZÜM ODAKLI DÜŞÜNÜN.SAĞLICAKLA KALIN
Misafir Kullanıcı (@Misafir_81900)
18 Mart 2021 Perşembe 00:11
Sayın Başkan Kığıya yol yok. Bu projeleri gerçekleştirebilmek için ve göçü önlemek evvela yol lazım. Dediğiniz gibi Kığı kadim bir yerleşim yeridir. Bu önemini tekrar günyüzüne çıkarabilmek için ulaşımı en üst seviyeye çıkarmak lazım. Öncelikli Hedefiniz bu olmalı
23.04.2024
18:15
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Mayıs ayı itibarıyla trafik sigortalarında yeni dönem başlıyor. Bunda böyle zamda üst sınır maliyet endeksine göre belirlenecek. Peki bu ne demek oluyor? İşte sürücüleri yakından ilgilendiren gelişmenin detayları...
23.04.2024
18:14
Erdoğan`dan kamuda tasarruf mesajı
Erdoğan'dan kamuda tasarruf mesajı
Milletin refahını artırmaya yönelik adımlar atıldığını belirterek gereksiz harcamaların ortadan kaldırılacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıdadaki fahiş fiyatlar için de 'Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz' yorumunda bulundu.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda yakalanarak cezaevine teslim edildi.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'ün Genç ilçesinde akraba olan iki aile arasındaki husumet, Kaymakam Muhammet Güzel'in girişimleri sonucu barışla son buldu.
23.04.2024
18:12
Bingöl`de deprem!
Bingöl'de deprem!
ADAD, yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde depremin merkez üssünün Karlıova İlçesi olduğunu duyurdu.
23.04.2024
14:19
23 Nisan`da valilik makamına oturan Muhammed, `Bingöl`de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz`
23 Nisan'da valilik makamına oturan Muhammed, 'Bingöl'de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz'
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında makamını temsili olarak 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke Saray'a devretti. 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke, deprem bölgesi Bingöl'de dayanıksız yapılara izin verilmemesini temsili belediye başkanına iletti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın