KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2024 Cumartesi
18 °C Güneşli

Murat Nehri HES'lere teslim

Son yıllarda Murat Nehri üzerinde yapılan baraj ve HES'lere yenileri ekleniyor. Kalehan Gözeler Enerji Üretim A.Ş. tarafından Murat Nehri üzerinde HES, konkasör, yıkama eleme tesisleri ve beton santralleri kurulacak.

Murat Nehri HES`lere teslim
27 EKİM 2019 PAZAR 18:35
5
4681
6
AA aa

Son yıllarda Bingöl'deki akarsular üzerinde çok sayıda baraj ve HES inşa edilirken, Bingöl'ün en büyük akarsuyu olan Murat Nehri de bu inşaatlardan nasibini aldı. Murat Nehri, barajlar ve kum ocakları kurulmadan önce coşkun ve berrak akan, üzerinde kayıkların yüzdüğü bir nehir iken, şimdilerde enkazı andıran görüntü veriyor.
Murat Nehri üzerinde kurulan kum ocakları nedeniyle nehrin birçok noktasında çukurlar oluşurken, yeni proje ile birlikte nehirdeki tahribatın artmasından endişe ediliyor.

Nehir üzerinde Kalehan Gözeler Enerji Üretim A.Ş. tarafından, Gözeler Regülatörü ve HES Projesi (140,20 MWm/137,43 MWe)' nin kurulup işletilmesi planlanıyor.

Gözeler II ve Gözeler III regülatöründen oluşan proje kapsamında, 4 adet 2×120 m3 /saat kapasiteli, 2 adet 4×120 m3 /saat kapasiteli beton santrali, 4 adet 600 ton/sa kapasiteli konkasör, 3 adet 500 ton/sa kapasiteli yıkama-eleme tesisi kurulması ve toplam 2.850.000 m3 üretim yapılacak kaya ocağı açılması planlanıyor.
Proje kapsamında kurulacak olan yıkama-eleme ve konkasör tesislerinde işlem görecek malzeme, kaya ocağından, mühendislik yapılarının inşasından, nehir taramasından ve diğer kazılardan elde edilecek.
Proje alanının konumlandırılacağı sahaya en yakın yerleşim yerlerinin Gözeler, Haraba, Dikköy, Meşedalı, Kumgeçit, Ardıçdibi, Sürekli ve Garip köyleri ve Genç ilçesinin olduğu belirtildi.

Proje tanıtım dosyasında, projenin 4 yıl süreceği belirtilerek, “Proje işletmeye geçtikten sonra ise ekonomik ömrü 50 yıl olacaktır. Proje kapsamında kurulacak konkasör, yıkama-eleme tesisi ve beton santralleri, Gözeler Regülatörü ve HES Projesi inşaatının tamamlanmasıyla kaldırılacak, kaya ocağı kapatılacaktır” deniliyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52205)
30 Ekim 2019 Çarşamba 22:26
Kişisel menfaatleriniz yüzünden yıkıcı yatırımcılar bölgede hiç bir eser birakmadı doğanın dengesini bozdunuz mal mülk sahipleri çalmakla doymadı garıbanın huzurunuda bırakmadı sizleri mahşer gününe havele ediyoruz aç gözünüzü toprak doyursun
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52190)
30 Ekim 2019 Çarşamba 16:36
Bingölün ...siyasetçileri ve idarecileri barajlar kralı Mehmet Cengiz karşısında sus pus.bütün doğayı ve kaynakları o yağmacı şahsiyetin kullanımına sunmuslar.maalesef bölge halkı da olabildiğince sessiz.Allah tok olanların gözünü doyursun önce.ne diyordu şair:Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin,
Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!

Efendiler pek açsınız, bu çehrenizde bellidir
Yiyin, yemezseniz bugün, yarın kalır mı kim bilir?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52167)
29 Ekim 2019 Salı 15:43
Arazilere yatırım yapanlar yaptı yapacağını özellikle bu dönem öncesinde
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52158)
29 Ekim 2019 Salı 11:43
Ben kumgeçit köyü nün bir ferdiyim. Benim köylüm bilmez ki... HES'in bulunduğu çevrelerde hastalıklarda artışların olcağını.
HES'lerin inşa edildiği bölgelerde erezyon ve sel oluşumunda artış olacağını.
Santralin faaliyeti sırasında barajlarda yüksek oranda buharlaşma meydana geldiği ve Bu buharlaşmada çevre yörelerde ki toprakların tuz oranını arttıracağı ve toprağın verimliliğinin azaltacağını. Benim köylüm Biliyormu!!!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52124)
28 Ekim 2019 Pazartesi 11:39
Köylü yatırım geliyor diye seviniyor.Cehalet oldukça çevreyle ilgili sözün bir kıymeti yok.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52106)
27 Ekim 2019 Pazar 19:09
Bu kadar tahribattan sonra su verdiğini bir gün geri alır suyu kendi akışına bırakmak gerekir fazla deyil 5 yıl sonra murat havzasında yeşillik bulamazsınız
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın