KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2024 Cumartesi
18 °C Güneşli

Köylerine dönen çiftçi, arazilerini yeniden yeşertti!

Bingöl'de 1990 yıllarda terör olayları nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalan ancak huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla köylerine dönen çiftçiler, devlet desteğiyle arazilerini yeniden yeşertti.

Köylerine dönen çiftçi, arazilerini yeniden yeşertti!
01 EKİM 2021 CUMA 17:15
8
3194
5
AA aa

Bingöl'ün Servi bölgesinde yaşayan yöre halkı, 1990 yıllarda terör nedeniyle toprakların terk etmek zorunda kaldı. Güvenlik güçlerinin kararlı mücadelesiyle terörden temizlenen bölgelere yeniden dönen çiftçi, devlet desteğiyle arazilerini ekmeye başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteğiyle üzüm bağlarındaki verimi iki katına çıkaran çiftçinin yüzü gülüyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yönlendirmesi ile DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının Üzüm Bağlarında Telli Terbiye Sistemli Rehabilitasyon Projesinden faydalanan yöre halkı, hem ürünü hem de kazancını arttırdı.

Söz konusu projeden 20 çiftçinin faydalandığını aktaran Genç Kaymakamı Yusuf Kaptanoğlu, 100 dekarlık alanda üretimin yapıldığını söyledi. Kaymakam Kaptanoğlu, "Genç ilçemizin kırsalında uzun yıllardır terör nedeniyle atıl durumda kalan tarım arazilerimiz Cumhurbaşkanımızın riyasetinde, güvenlik güçlerimizin kararlı duruşu, terörle mücadelede göstermiş oldukları kararlı duruş neticesinde yeniden huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla tarım arazilerimiz kullanılmaya başlandı. DAP İdaresinden alınan proje destekleriyle beraber bugün 20 çiftçimiz 100 dekarlık alanda Genç ilçemizin Servi bölgesine ait, Servi üzümünü üretmeye başladılar. Bu vesileyle de çiftçilerimiz ilimiz ekonomisine hem de ilçemiz ekonomisine büyük katkı sunmayı sürdürüyorlar" dedi.

Proje öncesinde çiftçinin dönümde 250 kilogram ürün elde ettiğini ancak projeyle üzüm üretiminin 900 kilograma kadar çıktığının altını çizen DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen ise "Bölgede üretimin artırılması için özellikle tarımsal anlamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı DAP tarafından çeşitli destekler veriliyor. Bu bölgede tabi bildiğiniz gibi daha önce terörle anılan bir bölge. Dışarıya göçün yoğun olduğu bir bölge. Bu tür destekler sayesinde de üreticilerin bölgeye geri dönmesi ve üretimde verimliliğin artması bizleri de sevindiriyor. Bundan sonraki çalışmalarımızda da yine bu tür destekler vermeye devam edeceğiz. Telli terbiye sisteminde öncesinde dekara 250 kilogram üzüm alınan yerde şimdi 800-900 kiloya yakın ürün alınıyor" diye konuştu.

1992 yılında terör nedeniyle köyünü terk etmek zorunda kalan ancak güvenlik güçlerinin kararlı mücadelesiyle yeniden köyüne döndüğünü aktaran çiftçi Abdullah Uzun da, "Bahçebaşı köyünde ikamet ediyorum. 1992 senelerinde terör nedeniyle buralardan göç edip gittik Adana'ya. Ondan sonra buralarda huzur, güven operasyonlarından sonra burada huzura kavuştuk. Terör bittikten sonra tekrar geri döndük, malımızın üzerine geldik. Şuanda bağla uğraşıyoruz. Üzümden pekmez yapıyoruz, pestil yapıyoruz, sucuk yapıyoruz. Gelirimizin yüzde 50'sini bağlardan alıyoruz. Köyümüz susuz köydür, yüzde 50 gelirimizi bağdan alıyoruz. Allah devletimizden razı olsun bizi Erzincan'a kadar götürdü, bu telli terbiye sistemi üzerine bir kurs gördük. Devletimizden Allah razı olsun" şeklinde konuştu.

Elde edilen üzümden pestil, pekmez ürettiklerini söyleyen Hüseyin Sarı, "Bizim buradaki gelirimizin yaklaşık yüzde 50'sini üzüm hasadından alıyoruz. Üzüm hasadımız iyidir. Bundan pestil olsun, pekmez olsun, sucuklu ceviz olsun bunları çıkarıyoruz. Allah razı devletimize zeval vermesin. Bize verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz. Eskiden bu bağlardan 200 kilo üzüm alıyorduk, bu sistemden sonra yaklaşık 1 tona yakın bir verim alıyoruz. Allah razı olsun desteklerden dolayı" dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_85905)
03 Ekim 2021 Pazar 11:26
Inşaallah Piyasayı bozacak fiyat tekeline gitmezsiniz. Pekmez her yıl fiyatı tırmanıyor
Misafir Kullanıcı (@Misafir_85896)
02 Ekim 2021 Cumartesi 12:27
Esrara verdiğimiz emeği tarıma versek bu gibi haberleri ulusal basinda da sürekli görürüz.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_85895)
02 Ekim 2021 Cumartesi 12:25
Hayırlı şerefli insan öyledir. Biri esrar ekip emek harcayıp insanları zehirler, biri de üzüm eker memlekete faydalı olur. Kan meselesi.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_85894)
02 Ekim 2021 Cumartesi 11:25
Maşallah.. çalışan üreten baş tacı
Misafir Kullanıcı (@Misafir_85887)
01 Ekim 2021 Cuma 17:31
HDP'liler bu haberi okumasın. Çünkü onlara göre en 'iyi' Kürt 'ZULÜM ALTINDA' olandır.
PKK'ya destek veren herKESin PKK'dan zarar görmesini diliyorum.
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın