KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Nisan 2024 Salı
9 °C Açık

Köy merası değil, işgalmiş!

Son günlerin tartışmalı konusu olan Kılçadır Köyü sınırları dışındaki arazinin tarımsal amaçla kullanım koşuluyla SÜTAŞ'a tahsisiyle ilgili yapılan araştırmada, arazinin köy sınırları dışında olduğu, köy tüzel kişiliğiyle ilgisinin bulunmadığı ve köy merası dahi olmadığı, sadece 6-7 kişi tarafından işgal edildiği öğrenildi.

Köy merası değil, işgalmiş!
09 AĞUSTOS 2022 SALI 14:50
11
3727
11
AA aa

Merkez Kılçadır Köyü bölgesinde 785 dönümlük tescil harici alanın tarımsal üretim amaçlı SÜTAŞ'a tahsisinin İl Genel Meclisi'nde görüşülmesi ve AK Parti grubunda bir meclis üyesinin itirazı ile başlayan tartışmaların basına yansımasının ardından köy arazilerinin Sütaş'a peşkeş çekildiği tartışmaları alevlendi.

Muhalefet partilerinden ardı ardında yapılan açıklamalarda köylüye sahip çıkılacağı vurgulanırken, AK Parti iddiaları yalanlıyor ve köy arazilerinin verilmediğini savunuyor.

Yapılan araştırmada, olayın anlatılanların ötesinde, kişisel durumlar içerdiği görüldü.

VALİLİK, ‘TESCİL DIŞI ALAN' DEDİ

Konunun basına yansımasının ardından Bingöl Valiliği, bahse konu alanla ilgili süreci özetleyen bir açıklama yaptı ve alanın “tescil dışı alan” olduğunu vurguladı.

Alanla ilgili ilgili kurumların olumlu görüş bildirdiğine dikkat çekilen açıklamada; “Merkez Kılçadır Köyü bölgesinde 785 Bin 328,46 Metrekare yüzölçümlü tescil harici alanda bitkisel amaçlı “Tarımsal Niteliği Korunacak Alan (TNKA)” imar planı yapılması talebi İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'ne iletildi. Söz Konusu talep doğrultusunda 06.10.2021 tarihinde ilgili kurumlara görüşleri sorulmuş olup, ilgili kurumların tamamından olumlu görüş alınmıştır. Olumlu görüş sonrası adı geçen yerin imar planları, şehir plancısı Hakan Mezdeği tarafından yapılarak İl Genel Meclisinde değerlendirilmek üzere İl Özel İdaresi'ne gönderilmiştir. Bahse konu dosya İl Özel İdaresi Kanunu 6/b ve 10/c maddelerince görüşülerek karara bağlanmak üzere İl Genel Meclisi'ne havale edilmiştir. İl Genel Meclisi'nin 05.08.2022 tarih ve 197 sayılı kararıyla İmar Planı onaylanmış olup, askı süreci sonunda Hazine adına kaydedilmek üzere Milli Emlak Müdürlüğü'ne bildirilecektir. Söz konusu yer “tescil harici” alan olduğundan köylünün sahip olduğu araziyi başka amaçlar için tahsis” söz konusu değildir.”

KÖYÜN MERASI DEĞİL, ŞAHISLAR İŞGAL EDİP KİRAYA VERİYORLAR

Tartışmaların büyümesinin ardından yapılan araştırma ve alınan bilgilerde, bahse konu alanın köy merası veya köylüye ait olmadığı öğrenildi.

Köye yakın alan olduğu için daha önce muhtarlık tarafından sırayla kiraya verildiği ve köylülerin buğday ektiği, 3-4 yıl önce Kılçadır merkezinde başlayan işgallerin ardından aşağı köydekilerin de bu alanı işgal ettiği ve bazen kendilerinin ektiği, bazen de başkalarına kiraya verip ücreti kendilerinin aldığı belirtildi. 6-7 kişi tarafından işgal edilen bahse konu alanın köy tüzel kişiliği ile ilgisi bulunmazken, herhangi bir resmi kayıtlarının da bulunmadığı ifade edildi.

Resmiyette mera olmayan ve köy sınırları dışında kalan alanın köylüyle ilgisi bulunmadığı için köylülerin de yaşananlara dair tepkisi bulunmuyor. Köylüler, işgal olduğu için konunun kendilerini ilgilendirmediği görüşünde…

BASETEMUR: “DEVİR KONUSU ÇEVRE BAKANLIĞINA AİT”

Gelişmeler üzerine görüşleri alınan İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Basetemur, köyün merası olmayan alanla ilgili eleştirileri yersiz ve kasıtlı olarak yorumladı.

SÜTAŞ'ın talebinin Meclis gündemine geldiğini, 06.10.2021 tarihinde Bingöl Çevre Şehircilik ve İklim İl Müdürlüğü, NATO Bölge Doğu Müdürlüğü'ne, Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü'ne, Devlet Su İşleri Gen Müdürlüğü'ne, Devlet Su İşleri 94. Şube Müdürlüğü'ne, İl AFAD Müdürlüğü'ne, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne, FEDAŞ İl Müdürlüğü'ne, kurum görüşleri sorulduğunu ifade eden Basetemur, şunları söyledi:

“İlgili kurumlardan görüş sorulmuş ve herkes olumlu görüş bildirmiştir. İmar planı da şehir plancısı tarafından yapılmış ve konu İl Genel Meclisi'ne gelmiştir. İl Genel Meclisi de bu imar kararını kararı onaylamış ve Milli Emlak'a bildirilmiştir. Devir kararı Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'na aittir. Buradan İl Genel Meclisini, üyelerini ya da Partimizi zan altında bırakacak söylemler devşirilmesi, iyi niyetle bağdaşmıyor maalesef. Hele ki, meclis üyelerimizin tehdidi de söz konusu değildir. Bugüne kadar bu köylüye sahip çıkan, köylerin sorunlarını çözen, yatırımlarla buluşturan AK Parti iktidarıdır. Kararın detayını ve içeriğini bilmeden, sırf muhalefet yapmak için geliştirilen söylemlerin bu şehre faydası yoktur. Bizler, dün olduğu gibi bugün de bu şehrin kalkınması için ne gerekiyorsa onu yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Yürütülen kirli propagandalara halkımızın itimat etmediğine inanıyoruz.” 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_94624)
10 Ağustos 2022 Çarşamba 11:30
Bingöl halkı yazık değil mi? Bırakın tarım hayvancılık yapsınlar arazi de köylülerin hakkı Hasan bey, Allah rızası için Bingöl'ü artık 3 kişiden ibaret değil kurtarın ki bunu Sn. Cumhurbaşkanı duysa eminim reis de kızar. İlin şehir ulaşımı sorun, tarımı sorun işsizi çok keşke bu sorunları çözseniz. 10 tane baraj yapıldı yine böyle yollarla haksızlık olmadı mı? Yazık günah halk gariban korkudan sesiniçıkaramıyor Allah var. Müslümanız, artık gerçekleri saklamayın. Devletimiz ve milletimiz için çalışın, bu dünyanın bir de ahireti var, hesap günü var. allah şahit kimse kimseyi kurtaramayacak orda.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_94621)
10 Ağustos 2022 Çarşamba 10:52
bingöl deki sütaş türkiyede ki sayılı işletmelerden biri devletin hazine malını getirip köy merası yaptınız işgal gibi gösterdiniz ayıptır sütaş kendi başına gelip bu arazide tesisi mi kurdu ova köyleri kaç yıl engel oldu bırakmadı bunu duyan komşu iller diyarbakır,elazığ,muş,erzurum sütaşı kendi ilinde kurmak için çok çaba gösterdiler bakan bey olmasaydı sütaşın bingöle gelmesi hayal bile edilemezdi hizmet geldi kötümü oldu bu şahıs işi değil genel hizmettir buna benzer hizmetleride bekliyoruz.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_94608)
10 Ağustos 2022 Çarşamba 08:36
Sütaş'tan önce kimse doğru dürüst üretim yapmıyordu çünkü pazar yoktu. Sütaş ürün alım garantisi veriyor. Atıl alanları tekrar tarıma kzandırıyor. Tabi birilerinin de işine gelmiyor. Maval okuyarak vatanseverlik olmuyor. Vatanını en çok seven işini en iyi yapandır. Sütaş sayesinde memleketin prestiji arttı ama bazılarının işine gelmiyor çünkü rantları kesiliyor. Yıllardır gasp ettikleri kaflarına göre kiraya verip rant sağladıkları Devlet arazileri ellerinden gidiyor diye ağlayıp bahaneler uyduruyorlar.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_94605)
10 Ağustos 2022 Çarşamba 08:29
Yıllarca Sütaş neden Bingöl'e gelmiyor diye kendini yırtanlar Sütaş'ın gelmesiyle arazileri değer kazananlar herhalde bu durumdan şikayetçi değildir. Sorun Sütaş'ın gelmesiyle değerlenen arazileri işgal eden arazi mafyalarının, emlakçıların rantlarının kesilmesidir. Yıllardır kafalarına göre heryeri işgal edip rant elde edenler rantları kesilince ağlayıp zırlıyorlar benimde ova da arazim var sütaş gelmeden önce bomboştu sütaşın sayesinde tekrar ekmeye üretmeye başladık çevre İller (muş, elazığ) sütaş illerine gelsin diye çok çırpındılar binlerce dönüm arazi teklif ettiler.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_94596)
10 Ağustos 2022 Çarşamba 00:20
Herkeste bir sütaş sevdası maşallah. Çeltiksuyu köyünün(havaalanının) en değerli yeri kılçadır köyünde ve erdemliden 3500 dönüm lük araziden orman sökülerek sütaşa tahsis edilmedimi şimdiki 785bin metrekarelik alanın dereyatağı diye sütaşa tahsisi . Mademki tarımsal faaliyet yapılmıyosa geçmişe dönük krokiler incelenmeli mademki yedi sekiz şahıs tarafından el konulup işletiliyorsa başta köy muhtarlığıve idare heyeti olmak üzere devletin diğer kurumları ne ile uğraşıyordu. Bingöl halkının merakını giderirseniz..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_94594)
09 Ağustos 2022 Salı 22:50
Yıllarca köylüler tarafından ekilen bir arazi köylüler sütaşa verildiğini basından duyuyor.Sütaş şu an itibari ile bingölde arazi ağasıdır.ile hiçbir yansıması olmayan böyle bir fabrikaya bu kadar arazi verilmesi vatana ihanettir bu kadar teşvik vergi yok SGK yok nedir nedir 1000 kişi çalıştıracak.1000 kişinin çalışması İçin bu halkın tamamını hiçe saymak doğru birşey değildir....
Misafir Kullanıcı (@Misafir_94584)
09 Ağustos 2022 Salı 20:52
Bingölun her tarafı birilerince isgal edilmiş ormanlar su kaynaklari talan edilmiş.yaban hayati canlilari hiçe sayilmiş.bu isgallere kimse ses etmezken sütaş konusunda yaygara koparmakta bir başka cambazlik
Misafir Kullanıcı (@Misafir_94577)
09 Ağustos 2022 Salı 18:39
Hakim bey sizi tebrik ediyorum.Kendi kişisel menfaatleri için alan bulamayan kişiler tarafından günlerdir sosyal medyada bir algı oluşturulmaya çalışılıyor.Tescil harici bir alan ve dere yatağı olan bir arazinin tarıma kazandırılmasının neresi kötü onu anlamış değilim.Koyluler neden bir açıklama yapmadı bu da bir soru işareti o köyle ilgisi olmayan kişilerin bu kadar sesinin gür çıkmasının nedeni nedir.Sutasla birlikte tüm ova ekilmeye başladı bunun nesi kötü.Hakim bey sizi tebrik ediyorum orijinal gazetecisiniz.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_94576)
09 Ağustos 2022 Salı 17:16
Hakim bey sizi canı gönülden tebrik ediyorum, haberciliğin şanına yakışır bir yaklaşımla yaptığınız haber takdire şayandır. Kaleminize sağlık
Misafir Kullanıcı (@Misafir_94575)
09 Ağustos 2022 Salı 16:58
Gerçek bilginin hangisi olduğunu gerçekten çok merak ediyoruz . Lütfen doğru bilgi verin.
15.04.2024
16:35
Bingöl`de asayiş uygulaması! 18 gözaltı, 2 tutuklama!
Bingöl'de asayiş uygulaması! 18 gözaltı, 2 tutuklama!
Ayrıca uygulamalar kapsamında 31 Bin 813 araç denetlendi, 2 Bin 458 araca cezai işlem uygulandı, 121 araç trafikten men edildi. Vali Usta; 'Bayram'da çalışmalarına ara vermeden devam eden Jandarma ve Emniyet personeline teşekkür ediyorum' dedi.
15.04.2024
15:26
Ahşap kursu gençler için `Terapi` Atölyesi Oldu
Ahşap kursu gençler için 'Terapi' Atölyesi Oldu
Bingöl'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde açılan ahşap üretim kursu, eğitim alan gençler için 'terapi' atölyesi oldu. Kursa gelen gençler, boş vakitlerini burada değerlendirerek ahşap oyma-yakma, maket yapımı, su kabağı işlemeciliğini öğrenerek günün stresini atıyor.
14.04.2024
20:26
Bingöllü aile dönüş yolunda kaza yaptı! 3 ölü, 5 yaralı
Bingöllü aile dönüş yolunda kaza yaptı! 3 ölü, 5 yaralı
Bingöllü aile, bayram tatili dönüşü Ankara'ya giderken Malatya'nın Darende ilçesinde kaza yaptı. İki otomobilin karıştığı trafik kazasında 1 kişi olay yerinde, 2 kişi ise kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Yaralı diğer 5 kişinin tedavisinin ise sürdüğü öğrenildi.
14.04.2024
20:25
Bingöl`de iki araç çarpıştı! 15 yaralı
Bingöl'de iki araç çarpıştı! 15 yaralı
Bingöl'de minibüs ve hafif ticari araç çarpıştı, kazada 15 kişi yaralandı. Vali Usta: 'Tüm uyarı ve tedbirlerimize rağmen maalesef trafik kazaları bayramda da devam etti' dedi.
14.04.2024
20:24
Çapak:
Çapak: 'Bittiğinde komşu illere de hizmet verebileceğiz'
Bingöl Üniversitesi Diş Fakültesi ve beraberinde inşası süren diş hastanesinin yakın zamanda tamamlanacağını belirten Rektör Çapak; '102 ünitelik hastanemizle sadece Bingöl'e değil komşu illere de hizmet verebileceğiz' dedi.
14.04.2024
20:23
DAP`ın hedefinde tarım ve hayvancılık öncelikli
DAP'ın hedefinde tarım ve hayvancılık öncelikli
Kapsama alanında Bingöl'ün de bulunduğu DAP Bölge Kalkınma İdaresi, 2024-2028 dönemini kapsayan Stratejik Planını açıkladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın