KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Nisan 2024 Perşembe
23 °C Kısmen güneşli

Toplulaştırma mağdur ediyor

Bingöl’de yürütülen arazi toplulaştırma çalışmalarının çiftçiler mağdur ettiğini belirten Tasalı: “İlimizdeki arazilerin çoğu, ova köyleri hariç dağlık ve engebeli sulamanın ve ekiminin zor olduğu arazilerdir. Verasetle daha bir parçalı hale gelen araziler kullanılmaz duruma gelmiş bulunmaktadır” dedi.

Toplulaştırma mağdur ediyor
25 MAYIS 2017 PERŞEMBE 02:55
0
1695
0
AA aa

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Bingöl İl Başkanı Hamdullah Tasalı, Bingöl FM'in “bizim gündem özel” programında yaptığı konuşmada, çiftçilerin tarım reformu adı altında yürütülen çalışmalardan dolayı mağdur duruma düştüğünü söyledi.

Toplulaştırma problemi hususunda partiye yoğun şikayetlerin iletildiğini kaydeden Tasalı, “Reformun amacı parçalı, atıl ve kullanılmaz durumda olan arazileri parsellerini birleştirip ekimi, sulaması ve ulaşımı daha verimli bir hale getirmek. İlimizdeki arazilerin çoğu, ova köyleri hariç dağlık ve engebeli sulamanın ve ekiminin zor olduğu arazilerdir. Verasetle daha bir parçalı hale gelen araziler kullanılmaz duruma gelmiş bulunmaktadır. Toplulaştırma ile bunun önüne geçilmek istenmiş, ancak ihaleyi alan firma işi yarım yamalak ve bir sürü sorunla baş baş bırakarak gitmiştir. Köylüleri ayrılık ve husumet içinde bırakmıştır. Tabiri caiz se toplulaştırma reformu fitne ve ayrılık reformuna dönüşmüştür. Yetkililer bu duruma acilen adil/hakça bir çözüm bulmaları gerekir” dedi.

Tasalı, “Çiftçilerimiz genel olarak üretim girdilerinden; mazot, gübre, yem, elektrik, ilaç ve tohum fiyatlarının yüksek olmasından dolayı istedikleri üretimde istenen verimi almadıkları söz konudur. Yine hayvancılık yapan göçerlerin hayvanlarını yaylalara otlatmak için gittikleri bir mevsimdeyiz. Özellikle son zamanlarda ilimiz sınırları içinde 7 ilçede 23   “özel güvenlik bölgesi” kapsamında yasaklanan kimi bölgelere gidemedikleri için ciddi şikâyetleri var. Yine gidebildikleri mera sayısı da çok az ve yetersiz, mera bulmada sorun yaşamaktadırlar. Zaman zaman köylülerle veya ilgili kurumlar tarafından engeller çıkarılmaktadır. Yetkililer hayvan sahiplerine yardımcı olmaları gerekir” ifadelerini kullandı.

“HASTANE İHTİYACA CEVAP VERMİYOR”

Sağlık alanında yaşanan sorunlara da değinen Tasalı, yeni Bingöl Devlet Hastanesi'nin ihtiyaçlara cevap vermediğini söyledi.

2010 yılında yapımına başlanılan hastanenin, o günün şartlarına göre planlandığını kaydeden Tasalı, şunları söyledi: “Bu hastane 7-8 yıl önceki Bingöl'ün ihtiyacı için planlanmış bir hastanedir. Bugün, Bingöl'ün nüfusu artmış, hastalıklar ve hasta sayısı 7-8 yıl öncesine göre daha bir çoğalmış. Yeni hizmete açılan hastanede ihtiyaca cevap veremez durumdadır. Yetkililerde bunu görmüş olmaları gerekir ki, 200 yataklı bir ek binanın daha yapılacağı taahhüdünde bulundular. Bu bir 10 yıl daha sorun ve sıkıntıların devam edeceği anlamına gelmektedir. Maalesef her işimizi böyle eksik yapıyoruz.”

Hastanedeki doktor ve cihaz eksikliğinden dolayı hastaların çevre illere sevk edildiğini vurgulayan Tasalı, “TUİK verilerine göre Bingöl'de Bin 4 hastaya 1 doktor, 470 hastaya 1 hemşire ile Türkiye ortalamasının üzerinde bir rakamdır. Ayrıca 416 hastaya 1 yatak düşmektedir. Türkiye'de ortalama 376 hastaya 1 yatak düşmektedir” dedi.

Hastalık öncesi önleyici önlem ve tedbirlerin yetersiz olduğunu savunan Tasalı, “Özellikle son zamanlarda çok ciddi hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı da çok fazla vatandaşlarımız hayatını kaybetmektedirler. Yeni hastaneyi günde 5 bin kişinin gittiğini bir gazetede okumuştum. Bu çok büyük sayı, uzak ilçelerden ve köylerden gelen hasta ve hasta yakınları tetkik ve tahlilleri sonuçlanmadığı için gece Bingöl'de ya bir yakınının evinde, ya hastane mescidinde veya bir otelde konaklamak zorunda kalmaktadırlar. Hastaneye yakın bir mevkide hasta yakınlarının konaklama ihtiyacını ivedi olarak giderilmelidir. Günde 5 bin kişinin girip çıktığı bir hastanede vatandaşların ve çalışan personelin cuma namazı veya diğer günlük namazlarını rahatlıkla ifa edecekleri geniş kapasiteli bir caminin yapılaması gerekir. Yine ameliyathanede yeterli sayıda bayan personelinde bulundurulması gerekir. Bize ulaşan bilgilere göre ameliyat olacak olan bayan hastaları erkek personel pozisyon vermekte. Müslüman bir toplum olmamız hasebiyle halkımızın bu hassasiyeti göz önünde bulundurulmalı, ameliyathanede yeterli sayıda bayan personel görevlendirilmelidir” diye konuştu.

“KÜLTÜR CADDESİNDE ÜST GEÇİT YAPILMALI”

Kentteki trafik sorununa da değinen Tasalı, 5 okulun bulunduğu Kültür Caddesi üzerinde üst geçidin yapılması gerektiğini söyledi.

Tasalı, “Bu okullarda okuyan binlerce öğrencimiz her gün araçlarla birlikte araç yolunu kullanarak, karşıdan karşıya geçerek okuluna gidip gelmektedir. Elim bir trafik kazası meydana gelmeden, Bu bölgede acilen bir üst geçidin yapılması gerekir. Yine Rabia parkı mevkiinde de mutlaka bir üst geçidin yapılması elzemdir” dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın