KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2024 Cuma
°C

Selin faturası: 18 milyon lira!

Bingöl’de geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketinin kente maliyeti 18 milyon lira olarak belirlendi.

Selin faturası: 18 milyon lira!
23 NİSAN 2017 PAZAR 20:42
0
2346
0
AA aa

Bingöl'de geçtiğimiz hafta yaşanan sel felaketinden sonra yaralar sarılıyor. Bingöl Valiliği bünyesinde kurulan komisyonca zarar ziyan çalışmaları devam ederken, sel felaketinin bilançosu da netleşiyor.

18 MİLYON LİRA ZARAR

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Emin Boğatekin, merkez, bazı ilçeler ile beldelerde etkili olan sel felaketinin 18 milyon lira zarara sebebiyet verdiğini söyledi.

Eski Çapakçur köprüsü ile yaya köprüsünün yıkıldığını, 15 araçta maddi zarar oluştuğunu ve 80 hayvanın telef olduğunu belirten Boğatekin, “13 Nisan 2017 tarihinde akşam saatlerinde ilimizde sel afeti meydana geldi. Afet ile birlikte 15 araçta kısmi zarar, büyük baş ve küçükbaş olmak üzere 80 hayvan telef oldu. Evlerde su baskınları neticesinde zarar meydana geldi. Köy grup yollarımızda ve ilçelerimizde sel afeti dolayısıyla altyapı, içme suyu ve kanalizasyonlarda ciddi zararlar meydana geldi” dedi.

Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirten Boğatekin, “Bugüne kadar acil ihtiyaçların giderilmesi için ilimize 250 Bin TL valilik emrine gönderildi. Bunlardan 21 vatandaşımıza biner lira nakdi yardım yapıldı. Bingöl Belediyesi, ilçe ve belde belediyelerinden şuana kadar bizlere iletilen toplam hasar durumu yaklaşık olarak 18 milyon TL olarak tespit edilmiştir. Bunlar sayın valimizin imzasıyla Başbakanlık ve AFAD'a bildirildi. Bunlarla ilgili ödenek taleplerimizi yaptık. Valilik bünyesinde oluşturulan zarar ziyan komisyonuyla çalışmalarımız devam ediyor. Bunlarda ayrıca maliyeti boyutuyla ortaya çıktıktan sonra yine başbakanlığa iletilecektir. Zarar gören vatandaşlarımızın da zarar ziyan tespitleri maliyet boyutuyla belirlendikten sonra zarar ziyan konusunda devlet olarak sağlanan imkânlar en kısa sürede vatandaşlara aktarılacaktır. Zarar ve ziyanlar devletin imkânları olanağında ortadan kaldırılacaktır” diye konuştu.

EVİ KULLANILAMAZ HALE GELDİ

Sel felaketinden sonra kendiliğinden yıkılan eski Çapakçur Köprüsü'nün yakınlarında ikamet eden 4 nüfuslu Balık ailesi selden en fazla zarar gören aile oldu. Çapakçur deresi taştıktan kısa bir süre ailenin evi boşaltması, olası can kayıplarını önledi.

Sel felaketinden sonra evi tamamen harabeye dönen Fayık Balık, “Sel felaketinden en fazla zararı gören benim. Benim evim tamamen kullanılamaz hale geldi. Benim biran evvel yaralarımın sarılması gerekiyor. Ben çocuklarım rezil olduk, hanımım rahatsız. Ben bel fıtığı dolayısıyla çalışamaz durumdayım. Devletimizin biran evvel tespit çalışmalarını hızlandırmalıdır. Devletimizin biran evvel yaralarımızı sarması gerekiyor” diye konuştu.

35 HAYVANI TELEF OLDU

Aşağı Çarşı Mahallesi Çapakçur Vadisi yatağında bulunan hayvan ahırları da sele kapıldı. Hayvancılıkla uğraşan Çingay ailesinin 35 küçükbaş hayvanı sele kapılarak telef oldu.

Ahırları kullanılamaz hale gelen Gıyasettin Çingay, “Ahırlarımız yıkıldı. Benim ahırımda olan 40 hayvandan sadece 5'i kurtuldu. Binlerce ağacım sele kapıldı. Evin altındaki balkonları su bastı. Devlet yetkililerinden yaralarımızı sarmalarını bekliyoruz” dedi.

45 HAYVAN VE TONLARCA SAMANI SELE KAPILDI

Camuka ailesinin de 39 küçükbaş, 6 büyükbaş olmak üzere toplamda 45 hayvanı sel sularında telef oldu.

Devletin uzatacağı yardım elini beklediklerini belirten Arif Zeki Camuka, “39 küçükbaş hayvanım ahırla birlikte sele kapıldı. 6 büyükbaş hayvan, 32 ton saman ve 200 bağ ot sele kapıldı. Devlet yetkilileri gelip tespitleri yaptılar. Mağdur durumdayız, devletin bize sahip çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

MUHTAR BUTAKU: “MAĞDURİYETLER ACİLEN GİDERİLMELİDİR”

Sel felaketinde çok sayıda vatandaşın zarar gördüğünü, araç ve yaya köprülerinin yıkıldığını belirten Doğu Anadolu Muhtarlar Federasyonu ve Bingöl Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Butaku ise, “hasar tespit çalışmalarının acilen tamamlanmalı ve buradaki vatandaşlara yardımcı olunmalıdır. Öyle mağdur insanlar var ki geçim kaynağı olan hayvanlarının tamamı telef olmuş. Sel felaketinden sonra yıkılan köprülerin acilen yapılması gerekiyor. Aşağı Çarşı Mahallesi'nde bulunan yaya köprüsünü günlük ortama 10 bin insan kullanıyordu. Köprüden ziyade insanların mağduriyetlerinin acilen giderilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

13 Nisan Perşembe akşamı yaşanan sel felaketi, eski Çapakçur Köprüsü, yaya köprüsü, acil servis yolu ve vadi yamacında bulunan çay bahçesinin yıkılmasına, bir evin tamamen kullanılamaz hale gelmesine, 80 hayvan telefine, 15 aracın maddi hasar görmesine ve yüzlerce ağacın devrilmesine sebep olmuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.04.2024
13:17
Bingöl`de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Bingöl'de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Trafik konusunda büyük bir sorun yaşanan Bingöl merkezde çözümsüzlüğe tepki gösteren Bingöl Online okurları, tek tek adres gösterdi ve hem Emniyeti hem de Belediyeyi harekete geçmeye davet etti. Sürücülerin duyarsızlığından da yakınan okurlar, yapılacaklar noktasında da görüş belirttiler. İşte trafiği kilitleyen o noktalar ve çözüm önerileri…
26.04.2024
13:06
Bingöl`de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Bingöl'de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları uyaran Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nilay İçkilli, bahçe veya piknik alanlarına gidildikten sonra vücudun kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İçkilli, 'Kulak arkası, koltuk altı, diz arkası, kasık bölgelerinde kene gizlenebildiği için bu yerlere tekrar tekrar önemle bakılması gereklidir' dedi.
26.04.2024
11:31
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilmesi hakkında karar Resmî Gazete'de yayımlandı.
26.04.2024
11:24
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirlerine önce makam araçlarından başlanıyor. İlk etapta 500 araç satışa çıkarılırken ikinci aşamada ise bin taşıtlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek. Personel servis araçları da iptal edilecek.
26.04.2024
11:04
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Son dönemlerde meydana gelen silahlı saldırılarla ilgili ilgilerin de yer aldığı açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın