KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Nisan 2024 Cumartesi
°C

Aile için huzursuzluk boşanma kaynağıdır

Uzmanlar, boşanmaların sebebinin sadece aile içi etkenlere bağlı olmadığını belirterek, batı kültürünün ve gayri ahlaki yayınların etkisine girildikçe aile içi huzursuzlukların ve boşanmaların arttığına dikkat çekti.

Aile için huzursuzluk boşanma kaynağıdır
22 OCAK 2017 PAZAR 20:25
0
1895
0
AA aa

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Davut Işıkdoğan, boşanmaların sebebinin sadece aile içi etkenlere bağlı olmadığını belirterek, batı kültürünün ve gayri ahlaki yayınların etkisine girildikçe aile içi huzursuzlukların ve boşanmaların arttığına dikkat çekti.

TÜİK'in verilerine göre, Türkiye genelinde en fazla boşanma nedeni her iki cinsiyet için de yüzde 50 ile sorumsuz ve ilgisiz davranma oldu.

Veriler hakkında değerlendirmelerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Davut Işıkdoğan, batı kültürünün etkisine girildikçe aile içi huzursuzlukların baş gösterdiği ve boşanmaların arttığını vurguladı.

Yrd. Doç. Dr. Işıkdoğan, bu doğrultuda sigara tiryakiliğinin, kahve alışkanlığının ve gayri ahlaki yayınların da aileyi olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti.

Aileyi parçalayan, huzuru bozan, toplumu yozlaştıran tüm etkenlere karşı, İslam dinini hayatın merkezine koyarak, Kur'an-ı Kerim ve sünnet çerçevesinde yaşamak gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Işıkdoğan, bu metodun aileyi ayakta tutacağını, boşanmaları azaltacağını ve çocukları geleceğe daha parlak çıkaracağını söyledi.

Evliliğin önce sağlam temel üzerine oturması gerektiğini belirten Işıkdoğan, "Bununla ilgili Hz. Peygamber (a.s.)'ın hadisi var biliyorsunuz. Bir eşle evlenildiği zaman 4 temel esas koyuyor. Burada ön plana çıkan, din ve ahlaktır. Din ile beslenmiş bir ahlak yapısından bahsediliyor. Orada erkek ve kadınlara yüklenen bazı vazifeler var. Erkek olarak bizim yapacağımız evdeki sorumlulukları yerine getirmek." dedi.

"TELEVİZYONLARDA FITRATIN KALDIRAMAYACAĞI GAYRİ AHLAKİ PROGRAMLAR VAR"

Boşanmayı sadece aile içi bir takım etkenlere, meydana gelen karşılıklı ilgisizlik veya sorumsuzluğa ve aile içerisindeki etkenlere bağlamanın doğru olmadığını söyleyen Işıkdoğan, "İnsanları buna iten etkenler vardır. Başta televizyon programları ve burada normalleşen fıtratın kaldıramayacağı gayri ahlaki programlar var. Mesela bu evlilik programları, ne dini açıdan ne de insani açıdan kabul edilebilir şey değil. İzlendiği zaman insan fıtratının ucuzluğu ortaya çıkıyor veya insan fıtratının ucuz olduğunu bir anlamda bütün âleme ilan ediyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

"EVLİLİK DOĞRU TEMELLER ÜZERİNDE KURULURSA CENNET, YANLIŞ ÜZERE OLURSA CEHENNEMİ YAŞATIR"

Evliliğin mukaddes bir kuruluş olduğunu söyleyen Işıkdoğan, "Güzel bir evlilik müessesesi kurulduğu zaman dünyada manevi küçük bir cenneti yaşıyorsunuz ama evlilik temeli başka şeyler üzerine kurulduğu zaman dünyada resmen cehennemi yaşıyorsunuz. Erkek eve gitmek istemiyor, kadın erkeğin yüzünü görmek istemiyor, ondan sonra tartışmalar devam ediyor. Bunu da okumuş, okumamış, cahil ve bilgili diye ayırmamız mümkün değil. Öğretmen veya memur adam dahi işten çıktıktan sonra kahveye gidiyor. Şimdi böyle bir şeyden nasıl mutluluk elde edebilir?" ifadelerini kullandı.

"TELEVİZYONLARDAKİ EVLİLİK PROGRAMLARI MODERN KÖLE PAZARI GİBİ"

Yıllardan beri birçok dizinin aile hayatını yıkmaya yönelik işlendiğini kaydeden Işıkdoğan, on yıl önce Türkiye dünya genelinde boşanma noktasında en son sırada olan ülke olduğuna vurgu yaptı.

Televizyon programlarındaki çarpık ilişki programlarına da dikkat çeken Işıkdoğan, "Bunu istatistikler gösteriyor ama son 10 yıl içerisinde evlenme oranları o güne göre yüzde 50 arttı. Televizyonlarda sistemli bir şekilde aileyi çökertmeye yönelik projeler var. Bu projelerin farkına varmak gerekiyor. Bu televizyonları denetleyen kurumlara bu kadar şikâyet gittiğine rağmen nasıl engellenemiyor, halen şaşırıyorum. Bir evlilik programı diye bir şey çıkarmışlar; oraya insanı çıkarıyorlar, modern köle pazarı gibi. Bir kadın çıkartıyorlar, kadın orada. Her gün bir erkek bunu beğenmeye çalışıyor. Dizide ise tamamen İslami olmayan ve çarpık ilişkileri meşru gibi gösteriyorlar. Bunu izleyen aileler baka baka zihinlerinde meydana gelen bu çarpıklık normalleşmeye başlıyor." açıklamasında bulundu.

Kahveye gitme ve sigara gibi alışkanlıkların da aileyi ve evliliği olumsuz yönde etkilediğini sözlerine ekleyen Işıkdoğan, "Asgari ücretle çalışan bir insan, maaşının üçte birini sigara verirse, ekonomik sıkıntılar ortaya çıkar." dedi ve şunları kaydetti: "Bu ekonomik sıkıntılar da ailede huzuru bozar. Kahve kültürü ise aile ve evlilikte iletişimi azaltıyor. Evdeki çocuğun terbiye beklerken, eşin sevgi beklerken gece gündüz kahvede oturmak ne derece doğru bir alışkanlık? Çocuklar 7 yaşına kadar kuvvetli bir iman ve din dersi almazsa, büyüdüğü zaman bunu elde etmesi o düzeyde bir bilgiyi elde etmesi gayrimüslimin Müslüman olması kadar zordur. Yanlış ve çarpık yayınlar da aile yapısını olumsuz yönde etkileyen ve parçalayan çok kötü etkenlerdir."

Işıkdoğan, Türkiye'nin her ilinde de Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüklerinin bulunduğunu belirterek, burada çalışanların sahaya inerek ailelerin sorunlarıyla ilgilenmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de yüzyılın başından beri batıcılık anlayışının bir rüya gibi anlatıldığını ve özendirildiğini sözlerine ekleyen Işıkdoğan, Batı tarzı hayatın evlilik yaşını geciktirdiğini belirterek, "Sorumluluk almanın yaşı ilerledi. 20-25 yaşlarında evlenmeden söz edilirse, bazıları şaşırıp garipsiyor. Bu batı kültürünün etkisidir. Batının giydiği gömlek bize uymaz. Oranın gömleğine sığdırmak istiyorlar milleti. Batı standartını ya da modeniteyi dayatmak istiyorlar. Modern aile, modern ev, modern hayat diyorlar. Çocuklar başıboş olunca, özgür irade ve sorumluluk sahibi olduğunu söylüyorlar ama evliliğe gelince daha çocuk olduğunu söylüyorlar. Gerek medya ve televizyonlardan, gerek başka yollardan bize dayatılan ve enjekte edilen etkiler var. Bunlara maruz kalınca, aile için huzursuzluk ve boşanmalar ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.

"GEREK YOKKEN EŞYALAR ALIYORUZ, EKONOMİK SIKINTI ORTAYA ÇIKIYOR, HUZURSUZLUKLAR BAŞ GÖSTERİYOR"

Aile için huzursuzluklara sebep olan etkenlerden birinin de israf olduğuna dikkat çeken Işıkdoğan, "Hiç gerek yokken eşyalar alıyoruz, borçlara giriyoruz. Ekonomik sıkıntı ortaya çıkıyor, ardından aile içi huzursuzluklar ve kavgalar baş gösteriyor. Neticede boşanmaya sebebiyet veriyor. Bu meselenin kökenine inersek, İslam bize kanaati emrediyor ancak kanaati unutuyoruz. Kanaat, sadece yemekte değildir. Giyimde, eşyada, eşimizde ve çocuğumuzda da kanaat etmeliyiz. Kanaat bittiğinde, elimizdeki ile yetinmediğimizde ihtiyaç bir iken bin oluyor. Taşıyamayacağımız yükün altına giriyoruz. Sonra haramlara yönelince aile yıkılıyor. Televizyonlarda bize sunulan hayat cazip geliyor. Ancak onlar bize gösterildiği gibi güzel bir hayat yaşamıyor. Batı, aileyi kaybettiği için bizden yardım isterken, biz onlara özeniyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.04.2024
13:17
Bingöl`de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Bingöl'de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Trafik konusunda büyük bir sorun yaşanan Bingöl merkezde çözümsüzlüğe tepki gösteren Bingöl Online okurları, tek tek adres gösterdi ve hem Emniyeti hem de Belediyeyi harekete geçmeye davet etti. Sürücülerin duyarsızlığından da yakınan okurlar, yapılacaklar noktasında da görüş belirttiler. İşte trafiği kilitleyen o noktalar ve çözüm önerileri…
26.04.2024
13:06
Bingöl`de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Bingöl'de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları uyaran Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nilay İçkilli, bahçe veya piknik alanlarına gidildikten sonra vücudun kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İçkilli, 'Kulak arkası, koltuk altı, diz arkası, kasık bölgelerinde kene gizlenebildiği için bu yerlere tekrar tekrar önemle bakılması gereklidir' dedi.
26.04.2024
11:31
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilmesi hakkında karar Resmî Gazete'de yayımlandı.
26.04.2024
11:24
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirlerine önce makam araçlarından başlanıyor. İlk etapta 500 araç satışa çıkarılırken ikinci aşamada ise bin taşıtlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek. Personel servis araçları da iptal edilecek.
26.04.2024
11:04
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Son dönemlerde meydana gelen silahlı saldırılarla ilgili ilgilerin de yer aldığı açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın